PIM plus

PIM+

Inhoud

Onderstaande is onderdeel in onze dagelijkse werkzaamheden als verpakkingstechnoloog. Een en ander omvormen naar de PIM+ als cursus is nog niet uitgewerkt, meer hier over in 2024.

Test of onderzoekt u materialen/verpakkingen op machinale verwerkbaarheid dan raadpleegt u regelmatig de Technische Data Sheets van de materiaal leveranciers. Soms zult u ervaren dat er data ontbreekt, de test normen afwijken - “internal method” - of de praktische vertaalslag naar de verwerkbaarheid op uw flowpacker, dieptrekker, kartonneermachine, topsealer of zakjes machine lastig is te maken.

Tijdens de PIM+ nemen wij u mee door de gehele afvul/verpakkingslijn en leggen uit waar in de machine (invoer, uitname, vormen, vouwen, sealen, snijden, handling ..x..) een bepaalde materiaal eigenschap een rol speelt en wat de impact kan zijn op de verwerkbaarheid en potentiële verstoring.

Als u dan eenmaal een passend alternatief materiaal hebt gevonden en gespecificeerd dan komt het aan op testen en experimenteren met de settings. Om uiteindelijk na grondige validatie en optimalisatie met uw leverancier tot een finale specificatie te komen waar barrière/shelf life, snelheid, kwaliteit, constantheid, prijs en presentatie kloppen. Een traject van vallen en opstaan maar uiteindelijk zult u met alle stakeholders het optimum vinden.

Maar dan verder! Hoe continueert uw machineoperator dagelijks de goede performance/OEE van de verpakkingslijn? Natuurlijk, een eenduidige SOP(standard operating procedure), goed gecodeerde wisseldelen, machine(HMI) instellingen (NIET te wijzigen)vast leggen en een goede training. MENS en MACHINE dus! Zeker, maar ook het MATERIAAL en de PRODUCENT ervan vragen om blijvende aandacht.

Tijdens het testen en valideren heeft u een beeld gekregen van de kritieke eigenschappen en binnen welke waarden die dienen te vallen. U heeft uw fabrikant ongetwijfeld geïnstrueerd en benadrukt wat voor jullie belangrijk is. Echter daar blijft het soms bij, een volledige en praktisch werkbare eigen specificatie ontbreekt soms. Of er is geen AQL (Acceptable Quality Level) overeengekomen en is onbekend hoe de fabrikant de kwaliteit bewaakt.

En als u dan een kwaliteit issue heeft met het materiaal en dat leid tot een klacht of claim naar de fabrikant wat dan? Niet altijd hebben uw operators voldoende kennis en ervaring om precies te vertellen wat/waar/hoe en onder welke omstandigheden het probleem zich voor deed. Met bijvoorbeeld als tekst op een geblokkeerde pallet: “Hij sealt niet” of “doosje zet niet op” of “te glad”. Vaak in de vorm van eindconclusies, zonder vermelding van frequentie dus vaak lastig door de verpakkingskundige/verantwoordelijke om gericht aan de gang te gaan of om op te volgen naar uw fabrikant.

Terwijl juist NIET een MENING maar een METING en DATA leidend moet zijn in het vinden van de “route cause” en overleg met uw fabrikant. Maar wat als er voor UW specifieke machine/toepassing een kritieke eigenschap is maar er bestaat geen meting of test voor? Bedenk hem dan of vraag uw fabrikant iets te bedenken. Voor alles is altijd wel een maat/waarde te vinden waar de fabrikant intern op kan sturen en waar jullie hem op kunnen controleren.

Tijdens de PIM+ proberen wij uw kennis van bovenstaande proces van observatie, vastlegging, “route cause” achterhalen, DMAIC (Define – Measure – Analyse – Improve – Control) en de kwaliteits bewaking naar de materiaal fabrikant te verbeteren. We belichten welke eigenschappen u kunt laten meten door de fabrikant, wat een extern lab voor u kan betekenen (welke labs er zijn) of door zelf (eenvoudige) test hulpmiddelen aan te schaffen.

Met als doel een meer data en R&D gestuurde benadering te realiseren binnen uw bedrijf. Heeft u interesse laat het dan gerust al even weten via info@packimprove.nl dan houden wij u op de hoogte.